wtorek, 22 lipca 2014

Prosty przepis na nalewkę z białej porzeczki

Głęboki lipiec, na krzewie dojrzałe białe porzeczki - co z nich zrobić? W zeszłym roku zrobiliśmy ciasto biszkoptowe z porzeczkami zalanymi galaretką. Są bardzo kwaśne nawet wtedy, gdy dojrzeją. Ładnie wyglądają, jak zwisają pod gałązkami lub gdy "pozują" do sesji zdjęciowej z kosmetykami. Dobrze smakują w niewielkiej ilości, kiedy się je zrywa przechodząc, ale kłopot co z nimi naprawdę pysznego zrobić rzeczywiście jest. Padło zatem na nalewkę. Mam na nią prosty przepis.



Fota z mojego Instagrama - wpadajcie tam, zapraszam - bo znowu jestem :)

Na nalewkę potrzebujemy: 1 kg białych porzeczek, 0,5 litra wódki, 0,5 kg cukru i laskę wanilii.
Wykonanie: porzeczki czyścimy z zielonych ogonków, wrzucamy do słoja i zasypujemy cukrem. Po dwóch tygodniach zalewamy wódką. Po miesiącu przecedzamy i przelewamy do butelki. Następnie dodajemy laskę wanilii. Po kolejnym miesiącu nalewka będzie gotowa. Czyli od pomysłu do efektu - 2 miesiące. Póki co czekamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz, pozdrawiam