czwartek, 24 marca 2016

Nietypowe potrawy wielkanocne

Eksperymentowanie w kuchni lubimy od zawsze. Eksperymentowałam kiedyś ja, biorąc udział w castingu do programu Ugotowani, na co dzień lubią eksperymentować też inni członkowie naszej rodziny, włączając w to Klaudię. To ona też często posadzona na kuchennym blacie, miesza z niezwykłą starannością i mega frajdą wszystkie składniki, a potem pierwsza cieszy się efektem wspólnej pracy. 

Inspiracje do potraw na tegoroczne święta zaczerpnęłam z kolorowych gazet. Znalazłam tam super pomysł na galaretki w kształcie jajek, róże zrobione z "płatków" jabłek w cieście francuskim, przepis na prostą pastę jajeczną czy tartę z pieczonymi porami i kozim serem, kopytka buraczane, ciasto marchewkowe, springrollsy z kiełkami oraz zdrowe i pomocne w trawieniu koktajle oczyszczające (takie jak ten z marchewek i truskawek, o którym pisałam w tym poście).

Kilka propozycji zaczerpnęłam z bodajże Poradnika Domowego i Przyjaciółki. Sporo znalazłam w pierwszym numerze magazynu wydawanego przez markę Auchan. Muszę powiedzieć, że przeczytałam tę magazynową gazetkę od początku do końca i nacieszyłam oko zawartością. Niektóre przepisy z niej znajdą się na naszym stole wielkanocnym. A jak Wam się podobają te propozycje?



2 komentarze:

  1. Och Kasiu! Z przyjemnością zrobię jajka galaretki.Różyczki robię często i cieszą podwójnie oko bukietem upieczonych róż,i radości moich mężczyzn,gdy podaje kawusie z kwiatkiem hehe.Slodkosc szybka do zrobienia i przepyszna .Mała rada ja posypuję brązowym cukrem, przed włożeniem do piekarnika ,są jeszcze pyszniejsze.Czekam na fotkę Z udanego bukietu.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak? Robisz je często? Znaczy, że fajnie wychodzą i są pyszne. W takim razie obowiązkowo u nas będą na święta :) Dziękuję za podpowiedź z cukrem brązowym. Pozdrowienia!

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, pozdrawiam