Mleko mamy – to
pewniak, który w diecie niemowlęcia musi być stałym składnikiem tak długo, jak
mama i dziecko będą tego potrzebowały. Co jednak oprócz niego podawać, aby
dieta była właściwa, dobrze zbilansowana? W jakim stopniu możemy się kierować
intuicją, a jaka wiedza w zakresie żywienia niemowląt jest dla mam wskazana? Dużo
znaków zapytania, a tymczasem trzeba działać i spróbować ominąć refluksy czy kolki.
Znamienne, że w diecie maluszka po 5 miesiącu pojawia się
cała gama warzyw. Mamy do dyspozycji wiele ich rodzajów, żeby przygotować pierwsze posiłki dla niemowlaka. Możemy je podawać
w czystej postaci, zmiksowane, gotowane i przyrządzone jako dodatek do innymi
produktów, np. zbożowych.
Pamiętacie to zainteresowanie naszych maluszków ogórkiem
kiszonym? Ja pamiętam doskonale, jak z niesamowitym apetytem Klaudusia
pałaszowała pierwszego kiszonego ogórka, gryząc go pierwszymi ząbkami. Ba,
pamiętam nawet jak kiszonymi ogórkami i bigosem zajadał się jako niemowlę
starszy syn, dziś już dorosły.
Co więc można podawać w poszczególnych miesiącach życia dziecka. Od mnogości produktów można dostać zawrotu głowy. Mama jednej z koleżanek mojej Klaudusi ma maleńką córeczkę. Jej mała właśnie kończy 6 miesięcy, więc potrzebuje porady, jakie konkretne potrawy może jej przyrządzać. Jak dobrze mieć bloga z długą historią i móc do nich wrócić do starszych wpisów po konkretną informację, podesłałam jej kilka linków do moich postów.
Co więc można podawać w poszczególnych miesiącach życia dziecka. Od mnogości produktów można dostać zawrotu głowy. Mama jednej z koleżanek mojej Klaudusi ma maleńką córeczkę. Jej mała właśnie kończy 6 miesięcy, więc potrzebuje porady, jakie konkretne potrawy może jej przyrządzać. Jak dobrze mieć bloga z długą historią i móc do nich wrócić do starszych wpisów po konkretną informację, podesłałam jej kilka linków do moich postów.
Dzisiejszy wpis jest więc moim wspomnieniem z zebraną wiedzą
w konkretnym celu poradnikowym dla koleżanki. Chciała wiedzieć konkretnie, kiedy co może wprowadzić do menu. Podpowiadam z czego i jak
przygotować pierwsze posiłki dla niemowlaka w formie spisu. Skupiłam się jednak na pierwszych
5-12 miesiącach życia maluszka, bo po 12-tym to niemowlak może już jeść prawie takie same potrawy jak
dorośli. Oczywiście nie nazbyt pikantne czy solidnie posolone, bo takie to
nawet dorosłym szkodzą.
Zrobiłam dla koleżanki swojej i dla Was zestawienie - mam
nadzieję, że dość przejrzyste - jakie
produkty warto wprowadzać do diety niemowlęcia od 5 do 12 miesiąca. Myślę, że
fajnym wprowadzeniem w temat jest np. TEN FILM.
Jakkolwiek nie jestem zwolenniczką mleka modyfikowanego jako
takiego, nigdy go nie używaliśmy w diecie Klaudii, o tyle korzystałam czasami z
gotowych soczków, przecierów warzywnych i owocowych oraz zupek i obiadków w
słoiczkach. Przeplataliśmy jej jednak w zdecydowanej większości domowej
produkcji „specjałami” dla wyrafinowanego podniebienia niemowlęcia :)
Zdrowe kombinacje warzywno-owocowe teraz powracają chociażby w formie SMOTHIE, np. takiego, jakie dla siebie i swojej już 5-letniej córeczki przygotowałam dziś z jednej dużej marchewki, czterech truskawek i jednego jabłka. Ale nam smakowało! Taka naturalna pychota, więc już zaczynamy kupować nasiona do ogródka - marchewka już jest :)
Zrobiłam ściągawkę, jakie produkty warto podawać maluszkom w poszczególnych miesiącach życia oprócz najlepiej mleka mamy, które warto, by było w jego menu każdego dnia.
Zdrowe kombinacje warzywno-owocowe teraz powracają chociażby w formie SMOTHIE, np. takiego, jakie dla siebie i swojej już 5-letniej córeczki przygotowałam dziś z jednej dużej marchewki, czterech truskawek i jednego jabłka. Ale nam smakowało! Taka naturalna pychota, więc już zaczynamy kupować nasiona do ogródka - marchewka już jest :)
Zrobiłam ściągawkę, jakie produkty warto podawać maluszkom w poszczególnych miesiącach życia oprócz najlepiej mleka mamy, które warto, by było w jego menu każdego dnia.
- Brokuł – po 6
- Brukselka – po 6
- Cukinia - po 6
- Dynia – po 5
- Fasolka szparagowa – po 6
- Groszek zielony – po 6
- Kabaczek – po 6
- Kalafior – po 6
- Kapusta biała – po 6
- Kapusta czerwona – po 6
- Kapusta włoska – po 6
- Kukurydza – po 6
- Marchewka – po 5
- Patison – po 6
- Pietruszka – po 6
- Seler – po 6
- Soczewica czerwona – po 6
- Ziemniak – po 5
- Burak – po 7
- Por – po 7
- Soczewica zielona – po 7
- Jarmuż – po 8
- Szparagi – po 8
- Bakłażan – po 10
- Bób – po 10
- Cieciorka – po 10
- Fasola biała – po 10
- Fasola czerwona – po 10
- Kapusta kiszona – po 10
- Ogórek kiszony – po 10
- Ogórek świeży – po 10
- Papryka – po 10
- Pomidor gruntowy – po 10
- Rzodkiew – po 10
- Soja – po 10
- Rzepa – po 11
- Rzodkiewki – po 12
- Sałata – po 12
- Czarne jagody – po 6
- Dzika róża – po 6
- Jabłko – po 5
- Gruszka – po 8
- Maliny – po 8
- Morela – po 8
- Banany – po 8
- Brzoskwinie – po 8
- Czereśnie – po 8
- Daktyle – po 8
- Kiwi – po 8
- Mango – po 8
- Melon – po 8
- Mirabelki – po 8
- Renklody – po 8
- Rodzynki – po 8
- Suszone śliwki – po 8
- Śliwki węgierki – po 8
- Winogrona – po 8
- Ananas – po 9
- Awokado – po 9
- Papaja – po 9
- Pasiflora – po 9
- Poziomki – po 9
- Truskawki – po 9
- Żurawina – po 9
- Figi – po 11
- Cytryny – po 12
- Grejpfruty – po 12
- Limonki – po 12
- Mandarynki – po 12
- Pomarańcze – po 12
Produkty zbożowe
- Kasza kukurydziana – po 5
- Kasza ryżowa – po 5
- Mąka kukurydziana – po 5
- Mąka ryżowa – po 5
- Ryż biały – po 5
- Ryż brązowy – po 5
- Kasza gryczana biała – po 8
- Kasza krakowska – po 8
- Mąka sojowa - po 8
- Bułki – po 9
- Chleb – po 9
- Kasza manna – po 9
- Kasza jęczmienna – po 9
- Kuskus – po 9
- Płatki owsiane – po 9
- Sucharki – po 9
- Makarony – po 11
- Produkty zbożowe glutenowe – po 12
Przyprawy
- Kminek – po 8
- Koper suszony – po 8
- Majeranek – po 8
- Sezam – po 8
- Cynamon – po 9
- Czosnek – po 9
- Kolendra – po 9
- Koperek – po 9
Pozostałe
- Bezerukowy olej rzepakowy (z niską zawartością kwasów tłuszczowych) – po 6
- Mięsko jagnięce – po 6
- Mięsko z indyka – po 6
- Mięsko z królika – po 6
- Mięsko z kurczaka – po 6
- Mięso ryb – po 6
- Nabiał: Masło – po 6
- Oliwa z oliwek – po 6
- Pół żółtka jajka co drugi dzień – po 7
- Sok z kapusty kiszonej – po 8
- Kiełki lucerny – po 9
- Kiełki rzodkwi – po 9
- Kiełki słonecznika – po 9
- Kiełki soi – po 9
- Całe jajko 3-4 razy w tygodniu - po 11
- Mięsko cielęce – po 10
- Mięsko wołowe – po 10
- Nabiał: jogurt, kefir, maślanka – po 11
- Nabiał: mleko acidofilne (mleko należące do grupy produktów mlecznych fermentowanych. Możemy znaleźć w sklepach naturalne mleko acidofilne oraz z dodatkami smakowymi, zwykle owocami.) – po 11
- Nabiał: twarożek – po 11
- Wysokogatunkowe wędliny – po 12
- Czekolada – po 12
- Miód – po 12
- Ser żółty – po 12
- Twarożek – po 12
- Zmielone orzechy – po 12
Cenne porady :) na pewno chętnie z nich niebawem skorzystam, bo jestem w 8 miesiącu ciąży :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSuper Marto, cieszę się, że ta moja informacja Ci się przyda! Pozdrawiam Cię i życzę radosnego oczekiwania :)
Usuń