Picie kawy to rytuał, który na dobre rozgościł się w naszej
codzienności. Kawę pijemy rano (żeby się obudzić) i w południe (dla
podtrzymania efektu). Kawa to podstawa wszelkich towarzyskich spotkań, bo
przecież nie zapraszamy gości na kakao, ani nie wpraszamy się do przyjaciółki
na sok.
Wszelkie mniejszego i większego kalibru sprawy omawiane są przy
filiżankach lub kubkach wypełnionych aromatyczną, gorącą kawą. Udomowienie ekspresów
do kawy sprawiło, że niemal każdy może delektować się licznymi rodzajami tego
niezwykłego napoju.
Kawa zawsze powinna
być pyszna i starannie przygotowana, ale nie zawsze musi smakować tak samo…
Moc ziarnka kawy
Określając smak kawy mówi się
najczęściej o jej mocy, kwaskowatości i równowadze. Moc kawy to rodzaj doznania
jej smaku, określenia ciężkości i wyczucia bogactwa w momencie, gdy gorący
napój znajduje się na końcu języka. Kawa słabsza sprawi wrażenie lekkości, a
mocniejsza będzie „cięższa” i jej wyraźny smak pozostanie w naszych ustach na
dłużej (do zabielania nadają się właśnie te mocniejsze odmiany kawy). Kwaskowatość to nie wada – delikatny posmak
cytryny wyczuwalny po bokach języka to charakterystyczna i doceniana przez
koneserów cecha kawy, np. Arabiki. Idealna kawa to napój zrównoważony i zbalansowany,
tak aby żadna z jej cech nie przodowała przed innymi.
Kawa pod ciśnieniem
Wybranie idealnej kawy to proces,
w którym ostateczna decyzja należy do… naszych kubków smakowych. W roli
podstawy espresso przygotowywanego w ekspresach ciśnieniowych najlepiej
sprawdza się arabica. Ziarna tego gatunku kawy są bogate w oleje, dzięki którym
uzyskujemy napar głęboko aromatyczny – cząsteczki aromatów rozpuszczają się
właśnie w tłuszczach, więc im ich więcej, tym lepiej. Jakość wybranej przez nas
kawy rozpoznamy przede wszystkim po jej smaku, ale bardzo dużo o napoju mówi
wieńcząca go crema. Powierzchnia gotowego naparu powinna być gładka i oleista
(w wypadku arabic mytych, czyli poddawanych „mokrej obróbce”), a najlepiej cętkowana
(kawa naturalna, powstająca w wyniku obróbki na sucho). Kawy naturalna z
gatunku arabic to zatem najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego.
Kawa w kapsułce
Szczęśliwi posiadacze ekspresów mogą
rozsmakować się w kawie bez żadnych ograniczeń. Nowoczesne sprzęty oferują
kawoszom możliwość przygotowania ulubionego napoju za pomocą jednego przycisku.
Ekspresy na tzw. kapsułki to idealne rozwiązanie dla tych, którzy lubią wygodę,
ale nie chcą iść na jakościowe kompromisy. Kawa zamknięta w kapsułkach jest
doskonałej jakości, a szeroka oferta rodzajów tychże kapsułek pozwala na picie:
mocnego espresso, mlecznego latte, aromatycznego lungo, delikatnego cappuccino
i wielu innych... Kawa przygotowana wtradycyjnych ekspresach ciśnieniowych wymaga nieco więcej pracy, ale smakuje równie dobrze. Najlepiej używać kawy świeżo
zmielonej (idealne walory smakowe uzyskamy mieląc niewielkie ilości kawy tuż
przed przygotowaniem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz, pozdrawiam