czwartek, 19 czerwca 2014

Chleb i bułki z farszem mięsno-grzybowym

Chleb pieczony u nas w domu przez Marka z Maciejem oraz bułki z mięsno-pieczarkowym farszem, które ostatnio wymyślili, smakują wyśmienicie. Takie wypieki we własnym zakresie są teraz bardzo popularne i nic dziwnego - to frajda, duma i najlepszy, bo domowy smak. 


PRZEPIS NA CHLEB DOMOWY
#kuchniamarka 

SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki razowej
50 g drożdży + 2-3 łyżki wody przegotowanej i zimnego mleka do rozrobienia drożdży
sól, pieprz do smaku
łyżeczka cukru
ziarna: dynia, słonecznik, siemię lniane albo pokrojony w drobne paseczki szpinak

Rozrabiamy drożdże z wodą i mlekiem, następnie dolewamy je do miski z pozostałymi składnikami - mąka, solą, pieprzem i łyżeczką cukru. Ciasto wyrabiamy mikserem, dorzucając garść ziaren i pozostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wkładamy je do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy na wierzchu ziarnami. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około pół godziny do 45 minut.

PRZEPIS NA BUŁECZKI Z FARSZEM
#kuchniamarka  



SKŁADNIKI (podstawa jak na chleb, ale też ciasto do bułek):
3 szklanki mąki pszennej
50 g drożdży + 2-3 łyżki wody przegotowanej i zimnego mleka do rozrobienia drożdży
sól, pieprz do smaku
łyżeczka cukru

Ciasto wyrabiamy mikserem, pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie z wyrośniętego ciasta formujemy około 25 kulek.

FARSZ DO BUŁEK:
1/2 kg mięsa mielonego
25 dag pieczarek
2-3 duże cebule
kminek (kilka ziarenek)
bazylia
sól, pieprz, curry do smaku

Wszystkie składniki podsmażamy na oleju do miękkości i gotowym farszem napełniamy uformowane kule z ciasta. Pieczemy w piekarniku do wyrośnięcia i zarumienienia w temperaturze 200 stopni około pół godziny do 45 minut.

1 komentarz:

  1. Klaudusia zapewne szybko wroci do sił, przy tak troskliwym sercu mamusi I kuchni tatusia Och co za choróbstwa.Ja wychodze powoli z zapalenia pluc już drugi tydzień.Trzymajcie sie śliczne.Pozdrawiam Blue

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, pozdrawiam