sobota, 3 maja 2014

Prosty przepis na biszkopt #kuchniamarka

Takie hasło wrzuciliśmy swego czasu w internecie, kiedy naszła nas ochota na biszkoptowe ciasto - tort. Pulchny, dobrze wyrośnięty, rozpływający się w ustach, z kremem. Taka słodka przyjemność. Przepis raz znaleziony i wypróbowany został z nami już na długo, wpisany do podręcznego zeszytu z przepisami, które warto zachować na dłużej. 

Podczas tegorocznej Wielkanocy mieliśmy ograniczyć się z jedzeniem #takiepostanowienie. Prawie nam się udało, jednak w poniedziałek wielkanocny, gdy skończył się smaczny mężowski sernik, o którym będzie mowa w jednym z kolejnych postów - przyszła ochota na biszkopt. 

Robią go zwykle na cztery ręce mąż i syn. Klaudia i ja zajęłyśmy się dekoracją z tego, co akurat w domu było. Grymasiłam na ufarbowane czymś na żółto wiórki kokosowe - ale nadspodziewanie dobrze się z Wielkanocą zgrały, a chociaż standardowo polewa czekoladowa do tortów nie jest używana, nas poniosła fantazja i zrobiłyśmy z Klaudią szalone wzory.   

PROSTY PRZEPIS NA BISZKOPT #kuchniamarka


SKŁADNIKI na biszkoptowe ciasto:
- 5 jajek 
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżeczka aromatu arakowego do ciast
- 3 łyżki spirytusu lub wódki cytrynówki do skropienia ciasta (to już nasza innowacja) 

WYKONANIE ciasta:
- ubić białka z solą, pod koniec dodać cukier 
- osobno wymieszać żółtka z proszkiem i łyżeczką octu
- obie masy złączyć i dodać mąkę 
- piec w 200 stopniach 20 minut



KREM do biszkoptu:
- gotowy krem ajerkoniakowy z paczki
- 2-3 opakowania 200g śmietanki 30% 
- mały fix do śmietany



WYKONANIE kremu:
Najpierw miksujemy śmietanę do gęstości, dosypujemy fix i proszek kremu ajerkoniakowego. 


Przygotowanie szybkiego tortu: 
Biszkopt kroimy ostrym długim nożem na połowę przez środek, krojąc dookoła po boku. Połowę kremu rozsmarowujemy na pierwszej warstwie, następnie przykrywamy drugim krążkiem ciasta i nakładamy na wierzch drugą połowę kremu. Potem już następuje dowolna dekoracja - esamifloresami z kremu, owocami, wiórkami kokosowymi i wszelkimi dodatkami zgodnie z Waszą fantazją i smakiem.

U nas zawsze się udaje, dziś też :) Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz, pozdrawiam