Takie hasło wrzuciliśmy swego czasu w internecie, kiedy naszła nas ochota na biszkoptowe ciasto - tort. Pulchny, dobrze wyrośnięty, rozpływający się w ustach, z kremem. Taka słodka przyjemność. Przepis raz znaleziony i wypróbowany został z nami już na długo, wpisany do podręcznego zeszytu z przepisami, które warto zachować na dłużej.
Podczas tegorocznej Wielkanocy mieliśmy ograniczyć się z jedzeniem #takiepostanowienie. Prawie nam się udało, jednak w poniedziałek wielkanocny, gdy skończył się smaczny mężowski sernik, o którym będzie mowa w jednym z kolejnych postów - przyszła ochota na biszkopt.
Robią go zwykle na cztery ręce mąż i syn. Klaudia i ja zajęłyśmy się dekoracją z tego, co akurat w domu było. Grymasiłam na ufarbowane czymś na żółto wiórki kokosowe - ale nadspodziewanie dobrze się z Wielkanocą zgrały, a chociaż standardowo polewa czekoladowa do tortów nie jest używana, nas poniosła fantazja i zrobiłyśmy z Klaudią szalone wzory.
PROSTY PRZEPIS NA BISZKOPT #kuchniamarka
SKŁADNIKI na biszkoptowe ciasto:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżeczka aromatu arakowego do ciast
- 3 łyżki spirytusu lub wódki cytrynówki do skropienia ciasta (to już nasza innowacja)
WYKONANIE ciasta:
- ubić białka z solą, pod koniec dodać cukier
- osobno wymieszać żółtka z proszkiem i łyżeczką octu
- obie masy złączyć i dodać mąkę
- piec w 200 stopniach 20 minut
KREM do biszkoptu:
- gotowy krem ajerkoniakowy z paczki
- 2-3 opakowania 200g śmietanki 30%
- mały fix do śmietany
WYKONANIE kremu:
Najpierw miksujemy śmietanę do gęstości, dosypujemy fix i proszek kremu ajerkoniakowego.
Przygotowanie szybkiego tortu:
Biszkopt kroimy ostrym długim nożem na połowę przez środek, krojąc dookoła po boku. Połowę kremu rozsmarowujemy na pierwszej warstwie, następnie przykrywamy drugim krążkiem ciasta i nakładamy na wierzch drugą połowę kremu. Potem już następuje dowolna dekoracja - esamifloresami z kremu, owocami, wiórkami kokosowymi i wszelkimi dodatkami zgodnie z Waszą fantazją i smakiem.
U nas zawsze się udaje, dziś też :) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz, pozdrawiam