Naopowiadałam ostatnio koleżankom, jak to mój mąż spełnia moje smakowe zachcianki... Jedną z nich są RACUSZKI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI
Jako że nie wszyscy o takich słyszeli, a zaręczam, bardzo mi smakowały, podaję za autorem Doskonałej Kuchni Polskiej. Szkoły gotowania Marka Łebkowskiego, przepis:
Składniki: 
200 g mąki
200 ml śmietany 22% (my używamy 18%)
2 jajka 
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
200 g suszonych śliwek kalifornijskich (albo polskich :)
sól 
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
4 porcje
czas przygotowania: 35 minut
Wykonanie: 
Jajka ucieramy ze śmietaną, 2 łyżkami cukru pudru, mąką proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy śliwki i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy warstwę tłuszczu grubości 6-7 mm, nabieramy ciasto łyżką, kładziemy na patelnię, smażymy z jednej strony, przewracamy, smażymy racuszki, aż się zrumienią z drugiej strony, osączamy je z tłuszczu papierowym ręcznikiem, posypujemy cukrem pudrem i podajemy. 
* Ja jeszcze na wierzch kładę na racuszki łyżeczkę 18% śmietany. 
Pyyyyyszka!
UWAGA! Mocno wysuszone śliwki przed dodaniem do ciasta trzeba namoczyć w ciepłej wodzie. 
Smacznego!   
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz, pozdrawiam