wtorek, 29 września 2015

Tradycyjna lazania pod beszamelem

Jej autorem w naszym domu jest Maciej. Poświęca na jej zrobienie około półtorej do dwóch godzin pracy, ale jak skończy, podczas degustacji wszyscy jesteśmy w siódmym niebie.  


Oto lista składników, jakich zwykle używa Maciej do zrobienia lazanii: 

- półtora opakowania makaronu do lazanii
- 1 kg mielonego mięsa
- ok. 40 dag sera w plastrach i 20 dag w kostce do starcia na tarce
-  3-4 łyzki koncentratu pomidorowego
- 3-4 pomidory pokrojone w kostkę
- 1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
- 1 duża cebula pokrojona w drobna kostkę 
- 6 średnich pieczarek pokrojonych w piórka
- szklanka mleka i 100g masła do przygotowania sosu beszamelowego
- i duża kulka mozarelli
- przyprawy: sól, pieprz, świeża lub suszona bazylia, chili cayene, curry, słodka papryka w proszku


Co po kolei trzeba robić, widać na załączonych obrazkach.  

Zapraszam na MÓJ INSTAGRAM. Tam zawsze coś na żywo :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz, pozdrawiam